Seriekomite på villspor

Semb_og_Per-Mathias_116186o.jpg

Seriekomiteen med bl.a. Nils Johan Semb og Per-Mathias Høgmo vil kutte ned på antall lag i Tippeligaen.  Et håpløst lite gjennomtenkt forslag som kan føre til mindre spenning i Tippeligaen og dårligere økonomi i norsk fotball. 

Nils Johan Semb har helt siden han fikk jobben som toppfotballsjef hintet om at han har ønsket å spisse toppen i norsk fotball.  Derfor var det ikke overraskende at den såkalte seriekomiteen allerede nå legger frem denne konklusjonen.  Seriekomiteen ledes av NFF’s visepresident Einar Schultz og har bl.a. med seg Per-Mathias Høgmo og selvsagt Semb selv.  En topptung komité med andre ord, og dessverre skremmende langt fra realitetene i norsk fotball.

Å fjerne fire klubber for Tippeligaen betyr at det blir fire færre byer i Norge som ikke får lag i Tippeligaen.  Har Seriekomiteen i det hele tatt tenkt på hva det vil si for rekruttering til fotballen, publikumsinteressen lokalt og interessen for norsk fotball generelt?   For ikke å snakke om inntektstapet.

Færre lag gjør Norge fattigere
Det er ikke vanskelig å få øye på gode eksempler på hva en tippeligaplass har å si for fotballinteressen i en by, for ikke å si en hel region.  Se på Aalesund og Haugesund som etter å ha vært oppe og rykket ned et par ganger, nå har stabilisert seg som gode tippeligalag.  De trekker godt med folk, og i Aalesund har man bygget ny stadion som fylles godt opp på hver hjemmekamp. Hadde disse byene maktet det samme dersom nåløyet hadde vært trangere?  Kanskje ikke, og det er ikke vanskelig å se at det hadde vært et stort tap for Fotball-Norge. 

Hvilke ligaer er best i Europa i dag?  Spania og England er klare vinnere, fulgt av Tyskland, Italia og Frankrike og Russland.   Felles for alle ligaene er at de har 18-20 lag i øverste divisjon.   Ut av bredde vokser det kvalitet.   Tar vi bort livsgrunnlaget til de nest beste lagene, forsvinner mange av de som kunne vært best i morgen.   Man høster som man sår.  

Færre kamper - Stort inntektstap
Med den seriemodellen som Nils Johan Semb foreslår, vil vi få 192 kamper i løpet av en sesong, mot 240 kamper i dag.  Det er en reduksjon på 20%.  Tror Nils Johan at det nye forslaget vil trekke så mye mer folk til hver kamp?  Det er nærmest en utopi å tro. I tillegg vil TV-selskapene som har betalt dyrt for å sende kampene, få færre kamper, og mindre sendeflate å selge til abonnenter og annonsører.  Forslaget vil bety et stort tilskuertap, bli mindre attraktivt for TV-selskapene, og dermed bidra til et formidabelt inntektstap for norsk fotball.   At en toppfotballsjef foreslår dette, avslører at forslaget neppe er godt gjennomtenkt.    

Større forskjeller – mindre spenning
Færre lag betyr også at kvalitetsforskjellene øker, og det blir stadig vanskeligere å mestre nivåforskjellen mellom øverste og nest øverste nivå.   Det er ingen ting som peker på at nivåforskjellen mellom lag nr. 1 og lag nr. 16 i norsk fotball er for stort til at de kan spille i samme divisjon.   Det er nok å minne om at Sarpsborg åpnet med å slå seriemester Molde 3-0 sist sesong.   Nyopprykkede lag har slett ikke vært slaktoffer de siste sesongene.  

Jo færre lag i en serie, jo mindre spenning får vi.  Når lagene møter hverandre flere ganger i løpet av en sesong, blir avstanden mellom lagene mer synlig.  Vi får større avstander på tabellen og dermed mindre spenning.  Ta en kikk på tabellene i Danmark og Skottland de siste sesongene!  Over tid blir ulikhetene mellom lagene som er etablert i Tippeligaen og de andre lagene større, og stadig færre klubber vil ha økonomi og sportslige kvaliteter til å etablere seg i toppen. 

Nils Johan foreslår et seriesystem som vil bidra til utarming av norsk fotball.  Det er det siste vi trenger i en tid hvor klubbene må snu på hver krone og justere budsjettene for å unngå minus i regnskapene.  

Det har vært tatt flere dårlige beslutninger i norsk fotball de siste årene.  Nå trenger vi mest av alt å skape et godt produkt som engasjerer hele fotballfamilien, og bidrar til å gjøre fotballfamilien større. 

Å stenge Tippeligaen i fire byer bidrar til det motsatte.

blog comments powered by Disqus
Spillekurv
Leverte spill
spillevett.no