Fotballen i ”Pluss” i 2013

imgres.jpg

Neida, det er ikke klubbøkonomien i Tippeligaen vi snakker om, men Canal+’ nye satsing på fotball fremover.  For et par uker slapp nyheten om Canal+ hadde sikret seg rettighetene til Tippeligaen i tre sesonger f.o.m. 2013 (se vår kommentar ” – An offer you can’t refuse”).  Nå er det kjent at kanalen også har sikret seg rettighetene til Europa-ligaen fra samme sesong.   Disse rettighetene gjelder også for Sverige og Danmark, hvor hhv. TV4 i Sverige og den nye Canal 9 i Danmark vil sende kampene.

Det er god grunn til å forvente flere rettighetskjøp i tiden som kommer.  Canal+ ønsker garantert å fylle sendeflatene med fotball i helgene i vinterhalvåret, og øverst på ønskelisten står Premier League i England og Primera Liga i Spania. 

Det fotballfrelste TV-publikummet får mer enn nok fotball å velge i, uansett hvilke kanaler som sender kampene fra sesong til sesong.   Vi må bare belage oss på å betale for å se den beste fotballen.  Tiden med toppfotball på gratis kanaler er for lengst forbi.  Kanskje vil en kamp eller to i Tippeligaen samt hjemmekampene til landslanget fortsatt bli sendt på åpne kanaler.  De som vil se mer, må dra kredittkortet!   Prisen for rettighetene til Tippeligaen slo alle rekorder, og vi må forvente at prisene for de store internasjonale ligaene fortsatt vil stige.   Betalingsvilligheten øker blant fotballpublikummet, og samtidig finner TV-selskapene stadig flere inntektsmuligheter knyttet til sine TV-sendinger.

Vår bekymring er derimot i større grad knyttet til at rettighetene skifter kanaler så ofte som de gjør.   Kontinuitet har vært et suksesskriterium innenfor de fleste områder av idretten, også når det gjelder TV-sendinger.  Programlederne blir flinkere for hver sesong, de lærer seg mer om lagene, og lærer trenerne og lederne og kjenne.   Når en ny kanal kommer på banen, er det med mange nye fjes som trenger tid på å finne seg til rette.

Oftest vil nye TV-kanaler også presentere ting på en ny og annerledes måte enn forgjengeren.  Nye regissører og produsenter skal ha utløp for sin kreativitet, eller mangel på sådan, og det faller ikke alltid like heldig ut, spesielt fordi de fleste av oss trives med at kommentatorene, studioprogrammene og bakgrunnsreportasjene er slik vi liker og har blitt vant til å se.   Vi har i mange år fulgt Sky Sports’ dekning av engelsk fotball.   Etter mer enn 15 år med TV-dekning av Engelsk Premier League (og øvrig engelsk fotball), har de dannet skole for dekning av TV-fotball.   Skal vi håpe på at Canal+ mener alvor og tar mål av seg å bli Nordens SKysports?  Det er lov å håpe.  

Uansett, jeg er ikke redd for å gå glipp av et eneste spark på ballen i årene som kommer.

Men jeg er en smule bekymret for lommeboka.  Den går neppe i "pluss" ...

blog comments powered by Disqus
Spillekurv
Leverte spill
spillevett.no