Give me a break!

al_khor_stadium_a180510_1.jpg

Al Khor Soccer Stadium i Qatar trenger bygges med air condition.  Likevel blir det trolig 30 graders varme på gressmatten!

… betyr omtrent det samme som ”Nå må du gi deg!” på norsk.  Fra nå vil uttrykket kanskje få ekstra mening for fotballen.  Nå foreslås det nemlig å spille tre omganger à 30 minutter i fotball-VM i 2022!


Utspillet kommer riktignok fra selskapet som er ansvarlig for utbygging av aircondition til VM i Qatar i 2022.  Ja du leste riktig.  På grunn av varmen sommerstid har VM-arrangøren lovet aircondition på alle VM-arenaer.  Det trengs når gjennomsnittstemperaturen i Qatar i juni/juli er på 42 grader.  Nå innser de at det neppe er mulig å senke temperaturen inne på stadion med mer enn 12 grader.  Med 30 minutters omganger får spillerne mer tid til å drikke og kjøle seg ned. 

Med aircondition på plass, vil snittemperaturen ligge på 30 grader.  Det er fortsatt varmt, og neppe ideelt for å spille god fotball, men det svært vanlig i store deler av verden.  Det er fortsatt vesentlig kjøligere enn vi opplevde i for eksempel USA VM i 1994, og i begge VM som har vært spilt i Mexico.  Det blir trolig vesentlig varmere i Brasil i 2014 også!

Så hvorfor kommer dette forslaget nå?  Vi mistenker at FIFA har en svært dårlig skjult agenda her.  Mange mener at fotballen ikke utnytter sitt kommersielle potensial godt nok, rett og slett fordi det er for lange omganger uten reklame.  Dette gjelder både på stadion og ikke minst på TV.  Fotballen kunne ha tatt vesentlig mer betalt for TV-rettighetene dersom pausene hadde vært flere, slik at disse kan fylles med reklame!   Arrangøren kan i tillegg selge mye mer mat og drikke på stadion dersom det er to pauser.  Første gang dette kom på banen, var i forkant av VM i USA i 1994 hvor de amerikanske TV-selskapene ønsket fire omganger som i amerikansk fotball for å øke den kommersielle verdien.  Den gangen satte heldigvis FIFA foten ned.   Nå er vi redd at fristelsen kan bli for stor, og med spillernes helse som alibi, er det faktisk en reell sjanse for at fotballen ikke lenger blir ”a game of two halves”.

Vi må spørre oss.  Er det egentlig så galt med 3 x 30 minutter i stedet for 2 x 45?  Nei, det er slett ingen krise, men jeg liker dårlig at alle kampene blir ett kvarter lengre.   Med dagens PVR-teknologi vil sikkert mange velge å starte litt senere og spole over pausene.  Ett av lagene kan få fordelen av å spille to omganger i medvind eller med sola i ryggen, selv om dette kan løses ved å snu spillet midtveis i siste omgang.  I tillegg vil opplevelsen bli mer oppstykket, og spillet blir oftere preget av at ”det er kort tid til pause”.

Men til syvende og sist handler dette mest om tradisjon og gammel vane.  Fotballen må fornye seg.  Denne fornyelsen handler mest om kommersielle interesser, og derfor tror vi den kommer før eller siden.  Det er like godt å venne seg til tanken.  Snart blir vi tørste og sultne etter halvtimen på tribunene eller i TV-stolen.   

Er det ikke pause snart? 

blog comments powered by Disqus
Spillekurv
Leverte spill
spillevett.no