Cupen er død – leve cupen!

FuVo-LSK.jpg

FuVo klarte aldri å yte LSK skikkelig motstand i 1. runde av cupen.  1523 tilskuere koste seg med kaffe og vafler i vårsola, men noen spennende fotballkamp ble det aldri.

Alle 16 Tippeliga-lagene avanserte enkelt fra cupens 2. runde med til sammen 95-9 i målforskjell. Tre av kampene endte med tosifret seiersmargin.  Det var knapt spennende på noen av arenaene.   

Vi overvar en drepende kjedelig forestilling på ”Lompemoen” hvor hjemmelaget FuVo ikke var i nærheten av å true et uinspirert LSK-mannskap som gjorde det de måtte for å avansere.  All ære til klubber som Finnsnes og Arendal som i det minste klarte å skape litt spenning, selv om både Tromsø og Start til slutt vant komfortabelt. 

1. runde i cupen har blitt et sportslig uinteressant produkt som kun engasjerer noen få utvalgte småklubber.  For all del, vi ser verdien av at lag fra lavere divisjoner er vertskap for topplagene.  Det skaper stort engasjement lokalt, og et verdifullt bidrag i klubbkassen.  En viktig del av cupens appell blant fotballfansen, er de små lagenes sjanse til å møte storklubber og kanskje detonere en cupbombe. 

Dessverre er nivåforskjellen mellom 3. divisjon og Tippeligaen altfor stor.  Cupbombene smeller aldri i 1. runde.  Motstanden er for dårlig, og helgens 95-9 taler sitt tydelige språk.  Ser vi resultatene fra 2. runde de siste årene, er statistikken markant forskjellig.  Her smeller det cupbomber titt og ofte.  De fleste lagene fra 3. divisjon er slått ut, og Tippeligaen møter stort sett lag fra 2. divisjon.  Det er langt tøffere motstand, og bare de beste lagene fra dette nivået er med.

En fornyelse av NM i Fotball, som cupen offisielt kalles, er overmoden, og vi foreslår tre enkle grep:  

  1. Forleng kvalifiseringen med en runde, slik at 32 lag fra 2. og 3. divisjon møter 32 lag fra Adeccoligaen og Tippeligaen i 1. runde.  
  2. La alle 32 lagene fra 2. og 3. divisjon trekke hjemmekamp mot et lag fra Adeccoligaen og Tippeligaen.   
  3. Innfør fri trekning av motstander og hjemmebane fra 2. runde

Vi har mange år forundret og irritert oss over at NFF skal bestemme hvem som skal møtes i de første rundene i cupen.  Trekning er en viktig del av spenningen.  Storlag kan møte hverandre tidlig i turneringen og skaper stor publikumsinteresse, og ikke minst kan lag fra lavere divisjonen få heldige trekninger og avansere langt.   Alle elsker jo en skikkelig outsider i cupen.  Bare se på hva Follo og FK Tønsberg utrettet i fjor!  

Cup-trekninger er i tillegg TV-underholdning av beste merke, et potensial som NFF og norsk TV aldri har utnyttet.  Trekning er rettferdig, spennende og engasjerende for alle som er interessert i fotball. Tenk deg spenningen når 32 lag fra 2. og 3. divisjon venter i spenning på sin motstander i 1. runde.  Blir det publikumsrekord med Rosenborg eller blir det en overkommelig motstander fra Adeccoligaen?  

Med vårt forslag vil i tillegg lagene i Tippeligaen og Adeccoligaen spare én helg som de i stedet kan bruke til seriefotball, og spille flere seriekamper når gresset er grønt.  På de 16 kampene mot lag fra Tippeligaen kom det drøyt 20000 tilskuere.  Det er rundt to millioner i inntekter til breddefotballen, pluss et betydelig overskudd fra salg av pølser, vafler og kaffe.  Likevel, en serierunde i Tippeligaen hadde samlet minst 3 ganger så mange mennesker … som hadde fått se langt bedre fotball!  

La oss få en turnering med det sportslige innholdet både spillere og publikum fortjener.

La oss vekke cupen til live igjen.  

blog comments powered by Disqus
Spillekurv
Leverte spill
spillevett.no