Med æren i behold

STLE_11.JPG

Det har vært en dårlig skjult hemmelighet lenge.  Ståle Solbakken hadde mest lyst til å bli trener i en europeisk storklubb.  Jobben som norsk landslangstrener var bare en backup, en helgardering som han kunne falle tilbake på, en siste retrettmulighet, som å flytte hjem igjen til mor når samboeren har gitt deg fyken! 

La oss være ærlige; Norsk Landslagstrener er slett ikke en jobb du ikke kan si nei til, det er ikke kall fra fotballens øverste leder, det er ikke noe du velger fremfor godt betalte jobber på klubbnivå.   Det gir i beste fall et pluss på CV’en på vei mot nye utfordringer.  Men fallhøyden kan være betydelig.  Å trene etter Drillo er en mye større utfordring enn å hoppe etter Wirkola.  Å følge opp Drillo’s eventyrlige suksesshistorie er på grensen til det umulige, og sannsynligheten for å sverte CV’en med en sportslig nedtur er stor.  

Derfor blir det meningsløst å snakke om ære i denne sammenhengen. NFF var nok smertelig klar over at kontrakten de inngikk for snart to år siden i beste fall var en intensjonsavtale. Forutsatt at det gikk bare sånn passelig i FCK, og ingen andre klubber kom med et godt nok tilbud, ville Ståle reise hjem til en trygg tilværelse med kontor på Ullevaal og kamp hver 3. måned. For en fersk suksesstrener med ambisjoner om internasjonal suksess er valget selvsagt lett, dersom tilbudet kommer.  

Det handler ikke om tap av ære.  Det handler om penger og karriere.  Derfor var det lett å takke ja til 1. FC Köln.

Kan 1. FC Köln kan kalles en europeisk toppklubb?  Laget kommer fra en storby, har mange tilskuere og rike tradisjoner, men har ikke vært synlige i europeiske turneringer på flere tiår.  Det er snart 30 år siden siste nasjonale trofé (cupmester), og 33 år siden lagets siste seriemesterskap.  Vi må helt tilbake til 1992 for å finne en ligaplassering som er bedre enn årets 10. plass, og mange sesonger de siste årene har vært spilt i 2. Bundesliga.  Toppklubb? Tja …

Vi har aldri fått klarhet i om Solbakken faktisk hadde en klausul som åpnet for å bli frigitt dersom en storklubb banket på døren.  Penger løser de fleste problemer i slike saker, og NFF kan håve inn et tosifret millionbeløp i ren kompensasjon.  Samtidig har de rimelig god tid på å løse trenerkabalen.  Drillo har tross alt kontrakt til etter EM i 2012.

Hvilken vei skal NFF snu seg i jakten på en ny trener?  Vi er ikke i tvil.  Drillo bør snarest få tilbud om å forlenge kontrakten frem til neste VM i 2014 – minst!  Media peker på Høgmo og Rekdal som potensielle kandidater.   Med all respekt for deres kvaliteter, vi har aldri vært i nærheten å ha slik suksess med et landslag som under Drillo’s ledelse.

Det er selvsagt stor sjanse for at Ståle Solbakken snart blir ledig på trenermarkedet igjen, og da er kanskje jobben på Ullevaal litt mer attraktiv enn nå.

Da kan han sikkert takke ja til jobben om han vil.

Med æren i behold. 

blog comments powered by Disqus
Spillekurv
Leverte spill
spillevett.no