Tippeligaen på landtur

1302875651000_2011-alvdal-tynset_3734518228x510r.jpg

Alvdal sendte erkerival Tynset hjem med tap i 2. kval. runde i NM Cupen.  Nå venter langt tøffere motstand når Rosenborg kommer på besøk i 1. runde.  Fotballtips vurderer 18-0 til RBK som mest sannsynlige resultat!

Seriefotballen i de tre øverste divisjonene tar fri denne helgen for å ta den årlige landturen ut i distriktene.  Her spiller de ball i hatt med et lokalt 3. divisjonslag, skriver noen autografer og reiser hjem, knapt uten å være svette på ryggen.

Det er slett ikke overraskende at publikumsinteressen for cupen har dalt merkbart de siste årene. Likevel behandler NFF 1. runde i cupen som en hellig ku.  I en blanding av distriktspolitikk og ønske om goodwill fra grasrota arrangerer de NM i salg av pølser og vafler uten et snev av sportslig verdi.  NFF plukker nemlig ut de antatt svakeste lagene fra kvalifiseringsrundene som motstandere for lagene fra Tippeligaen.  De vil jo ikke risikere at de blir slått ut!

Sportslig er dette bortkastet tid og penger.  Nivåforskjellen mellom Tippeligaen og 3. divisjon er rett og slett for stor. Svært få 3. divisjonsklubber har spillere med ferdigheter i nærheten av Tippeliganivå, og som lag er avstanden urimelig stor.  Resultatet er gitt på forhånd, og historien taler sitt tydelige språk.  I fjor vant tippeligalagene med en samlet målforskjell på 72-8.  I 2009 var tallene 75-10.  Alle 16 Tippeligalag avanserte selvsagt til neste runde, og graver vi lenger bakover i statistikken, finner vi enda større tall i fordel Tippeligaen.  Vi gikk tilbake i statistikken til 2005 uten å finne et eneste lag fra Tippeligaen som ble slått ut i 1. runde.  Hvor langt tilbake i historien vi må lete, er det vel bare statistikerne som kan svare på.  Jeg husker det ikke!  

Det hører også med til historien at mange spillere og ledere på de lokale 3. divisjonsklubbene er svorne fans av det lokale Tippeligalaget, og vil for alt i verden ikke ødelegge for sine helters muligheter i cupen.   Så hva i all verden er vitsen? 

Sjekk våre tips på Oddsbomben på søndag, der Rosenborg reiser til Aukrust-bygda Alvdal for å sikre avansement.  Alvdal er nyopprykket i 3. divisjon og står med tre strake tap og 5-15 i målsforskjell.  FotballTips’ analyse sier at det mest sannsynlige resultatet i denne kampen er 18-0 til RBK!  Vi tviler på om Jan Jönssons menn gidder å vinne med slike sifre, men spennende er det uansett ikke!

Alle topplagene burde benyttet denne helgen til en ordinær serierunde, med langt flere tilskuere på tribunene, større inntekter for norsk fotball og mye større sportslig utbytte.  Årets rekordtidlige seriestart i Tippeligaen, eller sesongavslutningen første søndag i advent, kunne lett vært unngått!

Hva er løsningen?   Er ikke cupen levedyktig?  Jo da, det tror vi, men turneringsformen er overmoden for en fornyelse.   Fotballtips kommer tilbake med vårt forslag i denne spalten.

Etter denne helgen vil lokale klubber ha spedd på en slunken klubbkasse med inntekter fra billetter, vafler og pølser.   Helgen kunne vært brukt på noe mye mer matnyttig.

 

blog comments powered by Disqus
Spillekurv
Leverte spill
spillevett.no