Farvel til klubbfølelsen

shutterstock_59973151.jpg

De oransje i Getafe har fått nye arabiske eiere og kan neste sesong spille under navnet Team Dubai

Det er visstnok sant.  Et arabisk investeringsselskap, Royal Emirates Group, har kjøpt en klubb i spansk La Liga.  Det er slett ingen sensasjon.  Når de styrtrike araberne i samme åndedrag sier at klubben skal døpes om til ”Team Dubai” blir det straks større overskrifter.

Det er Getafe som kommer til pryde seg med oljestatens navn i fremtiden, men det spanske fotballforbundet må først godkjenne navneskiftet.  Selv om eierskiftet vil tilføre klubben rikelig med penger, tror vi ikke Getafe-fansen jubler, og det vil garantert fyre opp under diskusjonen om utenlandske eiere i europeisk fotball.   

Styrtrike oljemagnater har begrenset selvinnsikt, men bør vi tillate at rikfolk generelt bruker klubbfotballen som lekegrind og utløp for personlige ambisjoner?  Det er nok penger blant arabiske oljesjeiker til å kjøpe opp det meste av topplag i Europa, og etterpå er det fortsatt nok penger igjen til å kjøpe de beste spillerne i mange sesonger fremover.  Så lenge de gidder.

Hva om den sportslige suksessen uteblir, fansen vender klubben ryggen, de beste spillerne klager i media og sier de vil spille andre steder?  Eller kanskje er det ufred på hjemmebane, med opprør og ubehaglige rop om demokrati og fordeling av godene.  Konti i vestlige banker fryses og livet i VIP-losjen blir til et liv i eksil.  Hvor stabilt blir et slikt eierskap da?

Svært få har blitt rike på å investere i fotball.  De aller fleste har vært rike når de gjør det, og holder på så lenge de har råd eller lyst. Det kan sende fotballklubber inn i en berg- og dalbane som blir et mareritt for spillere både spillere og fans.  Bare se på Portsmouth i England.

Når de i tillegg vil pynte kransekaken med ”Team Dubai” , tøyer de strikken for langt.  Klubbens identitet og tilhørighet blåses bort.  Vi håper det spanske fotballforbundet setter foten ned, og samtidig setter en standard for andre nasjoner. 

Selv ikke Sheik Ben Reddik Fy Fazan falt for fristelsen til å døpe om Il Tempo Gigante.  Flåklypa Grand Prix hadde aldri blitt det samme med en ”Fazanmobil” på startstreken. 

 

 

blog comments powered by Disqus
Spillekurv
Leverte spill
spillevett.no